Co vám říká suchý systém podlahového vytápění


Setkali jste se někdy s termínem „suchý systém podlahového topení“? Někteří lidé se mohou domnívat, že topení v podlaze – to je jen soustava hadic zalitých do betonu, a pokud jim oznámíte, že existuje i jiná „suchá technologie“, možná se zarazí a pomyslí si, že snad se topí jen vyhřátým vzduchem v podlahových trubkách zalitých do betonu. Tak tomu opravdu není, suchým systémem se myslí samotný způsob výstavby, tedy bez mokrého betonu, a to pouze se systémovými deskami z vysokohustotního polystyrenu. Desky se položí na podlahu bez betonování, bez malty, tmelů a lepidel, do drážek v deskách se následně vtlačí topné hadice a ty se napustí vodou a poté připojí k rozdělovači na podlahové topení https://eshop.termtech.cz/rozdelovace-a-skrined.html.

vyhozený radiátor na skládce

Rozdělovač se propojí se zdrojem tepla tepla, topné okruhy se odvzdušní a může se začít topit prakticky ihned, aniž byste čekali, než vytvrdne nějaký beton či jiný stavební (mokrý) materiál. Suchý systém pokládky nabízí spoustu výhod, například ji zvládnete sami a pouze požádáte instalatéra o oživení topných okruhů. Jakmile se topení zprovozní, můžete na systémové desky položit krycí desky sádro-vláknité neb cemento-vláknité a na ně pak už jen koncovou podlahovou krytinu (plovoucí podlahu, vinyl, dlažbu, koberec, palubky, parkety atp.).

bosá chodidla na vyhřáté podlaze

Topení v podlaze tedy nevyžaduje žádné radiátory a ani se nedoporučuje s radiátory v topném okruhu počítat, protože trubky v podlaze se vyhřívají na výrazně nižší teplotu a tím by vám nebyl radiátor nic platný. Tou hlavní předností podlahového vytápění je rovnoměrně rozložené teplo, navíc velmi úsporné, protože nemusíte přetápět, abyste si ohřáli chodidla – studené nohy a horko u stropu jsou u vytápění radiátory celkem běžným jevem. A až budete mít topení zprovozněné, bude vás to zřejmě lákat svléknout ponožky, vlastně už je v zimě doma vůbec nebudete potřebovat.