Vznik tohoto fenoménu souvisí s prvními chladírenskými zařízeními, která pronikla na trh, resp. do domácností ve Spojených státech Amerických na počátku 20. století. Zatímco v Evropě zuřila první světová válka a tisíce mužů byly masakrovány v zákopech, v Americe se dařilo jak průmyslové výrobě, tak i odbytu výrobků. V roce 1905 se tu začaly masově šířit první chladicí boxy do restauračních zařízení a o deset let později se již prodávaly zákazníkům do rodinných sídel. Bohužel však první prototypy nebyly zrovna bezpečné, jedovaté chladící médium často unikalo do ovzduší a většina z nich byla stažena z prodeje a výroba pozastavena. Teprve v roce 1929 šlo o skutečné chladničky a mrazáky, které si lidé oblíbili.
Stephen Poplawski
V polovině 30. let přišel jistý Stephen Poplawski s prvním mixérem, a to v podobě, jaká je nám známa i dnes – skleněná nádoba, na jejímž dně byla otočná čepel se dvěma zahnutými hroty pro přípravu různých ovocných a zeleninových koktejlů.
No a právě mražené kousky jahod, meruněk, broskví, anebo jen chlazené s přídavkem kostek ledu byly předchůdcem dnešních smoothies.
50. a 60. léta
O smoothies jako takovém je možno však hovořit až o čtvrt století později. Největší rozvoj byl zaznamenán na počátku 60. let v souvislosti s nástupem makrobiotiky, která do USA pronikla z Japonska, potažmo na základě mnoha převzatých principů Tradiční čínské medicíny. O velký boom se postaralo zejména hnutí hippies, kdy byly mléčné ovocné koktejly součástí každodenních rituálů . Velkým propagátorem mléčných a jogurtových nápojů s ovocem a tvarohových pomazánek byl legendární kulturista, sportovec rakouského původu Arnold Schwarzenegger.
Odkud se vzal ten název
Ten pochází až z roku 1970 a souvisí s jistým Stevenem Kuhnau, jehož organismus nebyl schopen trávit laktózu. Steven zaměnil mléko za ovocnou šťávu a své mixované pochoutky, které nabízel i svým vrstevníkům – studentům, pojmenoval právě smoothie.
Dnes se většinou jedná o mixování mléka, smetany, jogurtu s čerstvým ovocem nebo zeleninou, většinou sezónní, pro dotvoření zajímavých příchutí se přidávají lístky máty, některé koření, např. skořice či vanilka, anebo kustovnice čínská a semena chia.